...Και τέταρτο

 


 Οι αναγνώστες γράφουν για το βιβλίο:


Ελένη Κωτσαλά-Πιτσούνη

Με τις λέξεις να αιωρούνται ακόμα στο κεφάλι μου, τις πληροφορίες να θέλουν να αποθηκευτούν στο σκληρό, αλλά κυρίως τα συναισθήματα να κατακλύζουν το "κατώτερο αναπνευστικό" ψυχικό μου σύστημα είπα να σου γράψω τι αποτύπωμα άφησε πάνω μου αυτό το βιβλίο που πριν λίγο καιρό ήρθε στα χέρια μου!
Μεστό σαν ώριμος καρπός, χτισμένο αριστοτεχνικά από πολλές πολλές μικρές ψηφίδες που φτιάχνουν ένα τέλειο ψηφιδωτό από χαρακτήρες και γεγονότα που απλώνονται και ξαναμαζεύονται γύρω από έναν και μόνο σκληρό πυρήνα: τον έρωτα ή τον πόλεμο που έτσι κι αλλιώς τείνουν να ταυτιστούν και μέσα στην ιστορία και παντού!
"Δυνατές" περιγραφές, έντονα συναισθήματα, σε τοποθετούν σε χώρο και χρόνο έξω από τον πραγματικό, (που στις μέρες μας είναι ένα ζητούμενο), και οδηγούν την έτσι κι αλλιώς ταξιδεύτρα φαντασία μου, να είναι κάπου εκεί, να φυλάγεται από σφαίρες, να θυμώνει, να ταυτίζεται, να φοβάται , ή να παίρνει ανάσα, να δονείται από σεισμικές δονήσεις και ειδικά την ισχυρότερη του δισυπόστατου και ανατρεπτικού φινάλε.
Άλλωστε μας αρέσουν τα happy end,(όπως το εννοεί ο καθένας βέβαια), έτσι σαν δικαίωση των ηρώων (καλών ή κακών), που τους ταλαιπώρησε η πένα μιας ευφυούς συγγραφέως, κάνοντας τους όργανα εκτόνωσης μιας παραφουσκωμένης σαν κύμα θαλάσσης έμπνευσης!
Ο τρόπος γραφής δε κάθε φορά πολλά λέβελ πιο πάνω από τα προηγούμενα. Αναγνωστική απόλαυση, που από τη μια δε θέλεις να τελειώσει και από την άλλη θες να δεις χωρίς καθυστέρηση τι κρύβει η επόμενη σελίδα.
Να μην παραλείψω τις ιστορικές αναλύσεις μιας αρκετά σκοτεινής περιόδου, εφάμιλλες αναλύσεων πολεμικών ανταποκριτών και ιστορικών αναλυτών, αλλά συγχρόνως οικείες και προσιτές στον μέσο αναγνώστη!!
Χαίρομαι που μετά από τόσο καιρό αναγνωστικής αργίας, ένας καλός σπόρος βρήκε ξεκούραστο έδαφος να ανθίσει και να καρπίσει με τον καιρό!!
Ελπίζω να μην μακρυγόρησα.........σε θαυμάζω που μπόρεσες να συμπτύξεις τόσα πολλά που ήθελες να πεις σε λίγες σελίδες ενός βιβλίου!
σ.σ.: Επίσης σκεφτόμουν πόσο μοιάζει αυτό το ζήτημα της Κορέας με την πρόσφατη αλλά και παλαιότερη ιστορία του Αφγανιστάν..........Αυτός ο κόσμος πότε θα αλλάξει άραγε!!!!!!;;
Πάντα βρίσκω μέσα στα βιβλία που διαβάζω στοιχεία της επικαιρότητας ,λες και τα βιβλία έχουν μια προφητική ικανότητα εκτός των άλλων!!Ελένη Φωτιά

Εκπληκτικό ότι η χρονοβόρα σίγουρα προσπάθεια να αποδοθούν με ακρίβεια τα ιστορικά γεγονότα δεν μείωσε την απόδοση της περιγραφής των συναισθημάτων κ την ένταση των καταστάσεων!!!Ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα που απαίτησε εκτός από το συγγραφικό ταλέντο κ ιστοριοδημοσιογραφικης φύσης έρευνα!!!!
Περήφανη για σένα. Χαρά και Τιμή που σε γνωρίζω. Η ολοκλήρωση αυτού του έργου τεράστιος άθλος και ανακούφιση! Τόσες πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους περιγραφές και τόσες πολλές αναπροπές κι όμως ούτε στιγμή δεν ένιωσα αναγνώστης ενός μυθεύματος, ενός μυθιστορήματος!! 
Η Ξένια δεν μου είναι ξένη!! Big surprise. Εγώ αποφασίζω για τη ζωή της δικής μου Ξένιας!! 
Ο πατέρας μου, ορφανός, μεγάλωσε στο εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο Κύμης. Οι συνθήκες όπως τις περιγράφεις όμως παρορμητικά σκεπτόμενος παρασύρθηκεαπό φίλους κι έφυγε κρυφά από κει. Ο αδελφός του όμως πυο είχε το είδος σχέσης που περιγράφεις με τον Μητροπολίτη έμεινε  κι ήταν συνεχώς δίπλα του. Τον έστειλε στο Άγιον Όρος όπου σαν μοναχός για δεκαετίες ασχολήθηκε με την αγιογραφία και την ξυλογλυπτική!!! Ιερομόναχος μετά, κάπου στην Πελοπόννησο,  όπου τον συνάντησα για μία και μοναδική φορά όπου με έμφαση έλεγε ότι πρέπει να διαβάζουμε τις σκέψεις των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων!!! Ρακένδυτος και λιπόσαρκος μιλούσε για φιλοσοφία κι όχι ακριβώς για θρησκεία:: Δεν γύρισε ποτέ στο χωρίο ή στους συγγενείς. Ίσως γιατί δεν υπήρξε ποτέ μια κοπέλα εκεί που όπως λες "γλύκαινε τα πάνω του και αναστάτωνε τα κάτω του"!!!
Βιβλίο που επιφυλάσσει ππολλλές εκπλήξεις στη δεύτερη ανάγνωση και που σίγουρα θα προσελκύσει πολλούς άντρες αναγνώστες καθώς θα δίνει αυθαίρετα πολύπόθητες απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν είχαν σκεφθεί/τολμήσει να κάνουν. Η Κορέα δεν είναι μόνο χρονικά αλλά και γεωγραφικά πολύ μακριά μας!
Πόσο υπέροχα πρωτότυπο θα ήταν η "διασκευή" του σε θεατρικούς μονολόγους. Κάθε ήρωας/ηρωίδα μιλά για τη ζωή του και κάποια στιγμή το κοινό αποφασίζει ποια Ξένια/ τέλος της σελ. 210 ή 315 θα ήθελε να βιώσει.

Αγγελική Σούλη  (δημοσίευση στο ιστολόγιο: η δική μου ανάγνωση)

http://neaanagnosi.blogspot.com/2021/10/blog-post.html

Εύη Σαραντέα

Ρένα συγχαρητήρια! Το διάβασα απνευστί. Ποταμός με πολλούς παραπόταμους.


Σοφία Γεωργοπούλου- Μπολογιάννη


  Καλησπέρα. Χθες βράδυ τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου σου. Μου άρεσε πολύ! Η υπόθεση ήταν ένα θέμα που πραγματικά μας ήταν άγνωστο στις λεπτομέρειές του. Εγώ προσωπικά ήξερα για τη συμμετοχή μας στον πόλεμο της Κορέας... και μέχρι εκεί! Τίποτα περισσότερο!
Ήταν λοιπόν ένα θέμα επιτυχημένο! Ο λόγος σου πολύ καλός καθώς και η ροή της υπόθεσης! Δεν με άφηνε να το αφήσω! Και τα συναισθήματα που μου δημιουργήθηκαν ήταν έντονα και ανάλογα των καταστάσεων.
Θεωρώ ότι είναι πολύ καλό και θέλω να σου ευχηθώ ολόψυχα καλή συνέχεια στο συγγραφικό σου έργο και καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο σου. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι κουβεντούλες μας